ArkaPlan

BASINA VE KAMUOYUNA DUYURULUR "Spor Müsabakalarında Özel Güvenlikleri Kimse Rant Zinciri Olarak Görmesin"

Sendikamız Genel Yönetim Kurulu adına basına ve kamuoyuna açıklama yapan Genel Başkanımız Ömer Çağırıcı son zamanlarda özel güvenlik görevlileri üzerinden spor müsabakalarında, simsarlık faaliyeti yaparak rant sağlayanlara sert tepki göstererek 2019-2020 döneminde sorunları çözmeliyiz dedi.


Genel Başkanımız Ömer Çağırıcı yaptığı açıklama da ; Özel güvenlik görevlileri olarak kamu düzeninin sağlanmasında görev alanlarımızda can ve mal korumakla, huzur ve düzenin sağlanması için gece-gündüz, yaz-kış demeden devletimizin ve milletimizin emrinde çalışıyoruz. 


Ülkemizde özel güvenlik sektörü, özellikle 2000'li yılların başından itibaren her yıl düzenli büyüyerek, hizmet kategorisinde en büyük sektör haline gelmiştir. 2019 yılında yaklaşık 1 milyon 600 bin özel güvenlik sertifika aldı, 1 milyon 100 bin kimlikli özel güvenlik görevlisi var, şuan Türkiye'de aktif olarak 320 bin kişinin özel güvenlik mesleğini yaptığı bilinmektedir.


Son yıllarda spor müsabakalarında grup başı olarak tabir edilen kişilerin aradıkları tek şey özel güvenlik görevlileri olmuştur. 


Özel güvenlik görevlileri adeta rant çarkı haline gelmiş, maçlarda görev yapan özel güvenlik işçileri için kulüplerin şirketlerle kişi başı 150-200 TL rakamında anlaştıkları, şirketlerin 100 TL’den taşerona devrettiklerini, taşeronların da özel güvenlik görevlilerini toplayan simsarlara 70 TL’ye devrettiklerini görüyoruz ve duyuyoruz.


Özel güvenlik görevlileri 12  saat ağır çalışma mesaisi göstermelerine karşılık aldıkları günlük ücret ortalaması 60 TL ile 70 TL arasında bir ücretin olduğu, rant sahibi aracılar, komisyoncular ya da simsarlar her maç başı özellikle İstanbul ve derbi maçlarda kişi başı özel güvenlik çalıştırdıklarında ciddi bir gelir sağlayarak haksız kazanç sağladıklarını üzülerek belirtiyorum, son yıllarda özel güvenlik görevlilerinden maçlara gitmeyelim çağrısı sosyal medyada güçlü bir şekilde dile getirilmektedir.


Kimse unutmasın ki özel güvenlik görevlileri bu ülkenin en önemli yapı taşlarından biridir ve zor şartlar altında görevini en iyi şekilde yapan işçi arkadaşlarımızdır, spor müsabakalarında yaşanan üzücü olaylarda suçlanan ve günah keçisi ilan edilen özel güvenlik görevlilerine spor müsabakalarında hak ettikleri ücret ödenmeli ve simsar diye tabir edilen aracılar yeni dönemde spor müsabakalarından arındırılmalıdır, spor müsabakalarında görev yapan özel güvenlik görevlilerinin ilk önce kendi can güvenlikleri iyi bir şekilde sağlanmalıdır sonuçta üzücü olaylar olduğunda karşımızda kızgın bir kalabalığa karşı üzerinde sadece bir yelekle ne yapılabilir ki?


İstanbul Valiliğinin spor müsabakalarında görev yapacak özel güvenlik görevlileri için yayınladığı genelgede kamu kurumlarında kadroya geçen özel güvenlik işçilerine yönelik spor müsabakalarında görev yapabilirler çağrısına ilişkin olarak, spor müsabakasında görev yaparken herhangi bir olayda, saldırı, yaralanma veya sorun yaşaması neticesinde özel güvenlik görevlileri nasıl bir sonuç ile karşılaşacaklardır?


İstanbul Valiliğin genelgesinde de belirtildiği üzere kulüpler spor müsabakalarında çalıştıracak özel güvenlik görevlisi bulamamakta ve bu konuyu üst makamlara maçlarda özel güvenlik görevlisi bulamıyoruz diye yakınarak iletmişlerdir, işte tam burada sorunun asıl nedeninin kulüplerden kaynaklandığı açıkça ortadadır, kulüpler kendilerini sorgulamalı ve 2019-2020 döneminde sorunları en aza indirecek şekilde çalışma yapılmalıdır.


Güvenlik-İş Sendikası olarak Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Sayın Nihat Özdemir’le spor müsabakalarında görev yapan özel güvenlik görevlileri için görüşme sağlayarak yetkililere tüm detayları ile bilgi aktarımı sağlayacağız, amacımız güvenli bir şekilde özel güvenlik görevlilerinin spor müsabakalarında görev yapmaları ve hak ettikleri ücret ile birlikte, itibarlarını zedeleyen olayların son bulmasıdır.


Sendikamız Güvenlik-İş her zaman özel güvenlik işçilerinin yanında olmaya ve hakkını aramaya devam edecektir, her kim ve ne sebeple olursa olsun özel güvenlik görevlilerine karşı yapılan haksız tutumları, haksız söylemleri her zaman şiddetle kınayacak ve toplumda özel güvenlik görevlilerinin değerini kimsenin düşürmesine müsaade etmeyecektir. Özel güvenlik görevlileri üzerinden ticari rant sağlamaya çalışanlara, simsarlığa soyunanlara işçinin emeğinden kazancından bir an evvel ellerini çekmelerini ve yetkili makamların bu konuya derhal müdahale etmelerini istiyoruz.


Spor müsabakalarında görev yapan özel güvenlik görevlilerine seslenen Genel Başkanımız Ömer Çağırıcı, birlik olursak şartların değişmesini sağlarız ve sesimizi duyururuz, aksi halde şikayet etmeye devam ederiz dedi.


Basına ve Kamuoyuna Duyurulur.

Ömer ÇAĞIRICI

Güvenlik-İş Sendikası Genel Başkanı

Sosyal Medya

Copyright © 2024 | Güvenlik ve Savunma İşçileri Sendikası | Tüm hakları saklıdır. | Design By Cogen® Yazılım, Ankara Web Tasarım