ArkaPlan

Genel Başkanımız Ömer ÇAĞIRICI, KAAN Uygulama Eğitimleri Açılış Programına Katıldı

Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü iş birliğinde Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Genel Kolluk-Özel Güvenlik İşbirliği ve Entegrasyon Projesi (KAAN) Uygulama Eğitimleri Açılış Programı gerçekleşti.

Gerçekleştirilen programa, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, Özel Güvenlik Denetleme Başkanı Suat Çelik, Güvenlik-İş Sendikası Başkanı Ömer Çağırıcı, Kocaeli Bölge Başkanımız Serkan Tenk, İstanbul Anadolu Bölge Başkanımız Ramazan Palak, sektör temsilcileri ve çok sayıda özel güvenlik görevlisi katıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu konuşmasında, 

"Özel güvenlik görevlisi arkadaşlarımız, kolluk güçlerimizin yardımcı kuvvetleridir"

Özel güvenlik sektörüne ilişkin 2 meselenin daha olduğuna dikkati çeken Soylu, 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetleri Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifiyle ilgili şunları söyledi:


"Kanunla ilgili çalışmaları, kendi ihtiyacımızı yaptık. Yani sektör olarak bir ihtiyacımız vardı, bunu ortaya koyduk. Kanunu çıkaracak irade TBMM'dir. Onlara da yaklaşık 1 yıl önce ilettik. Olgunlaştığını düşünüyoruz. İnşallah yakın bir zamanda hem özel güvenlik sektörümüzün yöneticilerinin hem de özel güvenlik çalışanlarının yarına daha emin bakabilecekleri, ayakları üzerinde durabilecekleri bir anlayışı ortaya koyacağız. Kanunla yapamayacağımız bütün meselelerde de sektörün emrine amade olduğumuzu belirtmek durumundayız. Çünkü biz birlikte çalışıyoruz. Özel güvenlik görevlisi arkadaşlarımız, kolluk güçlerimizin yardımcı kuvvetleridir."


 "Sağlıklı bir denetim mekanizmasını oluşturmayı istiyoruz"


KAAN uygulaması'nın özel güvenlik personelinin eğitim süreçlerinin takibinin yapıldığı, eğitimlerin verildiği, iş birliği ve entegrasyonu sağlamaya yönelik önemli bir adım olduğunu belirten Soylu, şunları söyledi:


"Doğal olarak bu adımı da atmamızın sebepleri var. Öncelikle özel güvenliklerimizin görev aldığı her alanda etkin, verimli ve sürdürülebilir bir çalışma yürütebilmelerini istiyoruz. Sağlıklı bir denetim mekanizmasını oluşturmayı istiyoruz. Özel güvenlik ve genel kolluk arasında derin bir iş birliği ve koordinasyon sağlamak istiyoruz. KAAN Projesi'ni, özel güvenlikle alakalı eğitim kurumlarından şirketlere, personel sayısından izin alan yerlere kadar en yoğun il olması hasebiyle İstanbul'da başlattık. Buradaki eğitim kurumları ve kamu hastaneleri gibi pek çok stratejik noktayı da projeye dahil ettik. 51 ilimizde bulunan stratejik noktalarda çalışan özel güvenlik görevlileri ile genel kolluk personelinin iş birliği ve entegrasyonunu tamamladık. İlk aşamada ülke genelinde Ağustos 2020 itibarıyla 2 bin 503 yerde çalışan 68 bin 727 özel güvenlik görevlisi ve 11 bin 574 genel kolluk personeli eğitilerek proje kapsamına alınmıştır. 2021 yılında özellikle İstanbul Esenyurt'taki sitelerden başlamak üzere ülkemizde bulunan 6 bin 16 sitede uygulamanın ikinci aşamasına geçilmiştir."


"Kolluk kuvvetlerimize 350 bin kişilik bir güvenlik desteği sağlamayı hedefliyoruz"

Bakan Soylu, KAAN Projesi kapsamında Esenyurt'ta başladıkları eğitimlere, 30 büyükşehrin sitelerinde bulan özel güvenlik personelini de aşama aşama dahil ettiklerini, bu eğitimlerde genel kollukla kurulacak ilişkiden etkin iletişime kadar birçok konuda dersler verildiğini anlattı.


2021 yılındaki afet eğitim seferberliğine de katkı sunması adına da burada yoğun bir faaliyet yürüttüklerini aktaran Soylu, bu kapsamda 50 bin 249 yerde çalışan 131 bin 480 özel güvenlik görevlisi ve 1814 genel kolluk personelinin afet eğitimleri alarak proje kapsamına dahil edildiğini kaydetti.


Soylu, Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Dairesi Başkanlığınca hayata geçirilen KAAN EGM mobil uygulamasını bugüne kadar 147 bin kişinin kullandığını aktararak, şöyle devam etti:


"Uygulama sayesinde özel güvenlik görevlilerimizin karşılaştıkları uyuşturucu, hırsızlık, çocuk kaçırma ve aile içi şiddet gibi birçok olaya KAAN kapsamında müdahale edilip, genel kolluğa teslimi mümkün oluyor. Bu kapsamda 50 bin 400 bildirim yapılmış ve 17 bin 700 kişiye de adli ve idari işlem yapılmıştır. Elbette ki her hususta olduğu gibi burada da önemli bir hedefimiz söz konusu. KAAN uygulaması sayesinde, genel kolluk ve özel güvenlik iş birliğini artırarak, kolluk kuvvetlerimize 350 bin kişilik bir güvenlik desteği sağlamayı hedefliyoruz. 2022 yılında da bu hedeflere ulaşmak için yoğun bir çalışmanın içindeyiz. Bu kapsamda, 168 bin 377 özel güvenlik görevlisi, 10 bin kişi kurum ve kuruluş yetkilisi ile 17 bin 692 genel kolluk personeli olmak üzere toplam 196 bin 70 kişiye, 88 polis başmüfettişimiz tarafından verilecek eğitimlerin planlarını tamamladık. İnşallah eğitimlerimize Asayiş, TEM, KOM ve Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlıklarımızın personeli de katkı sağlayacaktır. Bilhassa Asayiş Daire Başkanlığı, KAAN uygulamasının önemli bir paydaşı olacaktır. Güvenlik konularındaki nihai amacımız, Türkiye'yi dünyanın en güvenli ülkesi haline getirmektir."



Özel Güvenlik Denetleme Başkanı Suat Çelik konuşmasında, “Vatandaşa vermiş olduğu hizmet ve tavırlarında disiplinli, bilgili, kendi görev alanına hakim, aidiyet duygusu gelişmiş, öz güveni yüksek, üzerinde taşımış olduğu üniformanın hakkını yapmış olduğu görevin farkındalığını ortaya koyan aynı zamanda ülkemiz genel güvenliğine katkı sağlayacak şekilde gerekirse her bir özel güvenlik görevlisine ulaşılarak eğitimi verilecektir. Öncelikle projenin uygulama alanları tespit edilerek uygulamalarının esasları ortaya konulmuş dersler belirlenmiş ve ilçe emniyet müdürlüğü karakollar ve ekipler amirliği personeline eğitimler vermek suretiyle kurumsal iletişim ön plana çıkarılarak özel güvenlik büyük bir kısmını temsil eden proje uygulamalarına pilot il olarak İstanbul'umuzdan başlanmıştır” dedi.


Güvenlik-İş Sendikası Genel Başkanımız Ömer ÇAĞIRICI Programda konuşma gerçekleştirdi.

ÇAĞIRICI özel güvenlik görevlilerinin hayatımızın her alanında var olduğunu, beşikten mezara özel güvenliğin süreçlerini aktardı. Özel güvenlik görevlilerinin, genel kolluk kuvvetlerinin yardımcı kolluk mahiyetinde görev yaptığını belirten ÇAĞIRICI, KAAN projesinin özel güvenlikler için önemine değindi. KAAN uygulaması sayesinde olaylara daha hızlı müdahale edildiğinden bahseden ÇAĞIRICI, uyuşturucu, hırsızlık ve aile içi şiddet gibi daha birçok olaya KAAN uygulamasıyla genel kolluk kuvvetlerimize teslimi anında  müdahale ile mümkün olduğunu belirtti.


Özel güvenlik görevlilerinin farkındalığı ve 7/24 365 gün görevinin başında olduğunu belirten ÇAĞIRICI, özel güvenlik görevlisi meslektaşlarımızın taleplerini, özellikle kimlik iptali konusunda yaşadıkları zorlukları ile meslektaşlarımız için İçişleri Bakanlığı ve Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı ile yapılan olumlu çalışmaları aktardı. 

ÇAĞIRICI konuşmasının sonunda, ''İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya, Emniyet Genel Müdürümüz Sayın Mehmet Aktaş’a, Özel Güvenlik Denetleme Başkanımız Sayın Suat Çelik’e özel güvenlik meslektaşlarım adına hassasiyetleri ve duyarlılıklarından dolayı teşekkür ederim'' dedi.

Programda İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu ile birlikte suç işleyen şüphelilere engel olup KAAN uygulama üzerinden olayları polis ve jandarma ekiplerine bildiren 10 özel güvenlik görevlisi meslektaşımıza başarı belgeleri takdim edildi.

Sosyal Medya

Copyright © 2024 | Güvenlik ve Savunma İşçileri Sendikası | Tüm hakları saklıdır. | Design By Cogen® Yazılım, Ankara Web Tasarım