ArkaPlan

Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığından Özel Güvenlik Faaliyetleri Hakkında Bilgilendirme

Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı web sitesinden özel güvenlik faaliyetleri hakkında bilgilendirme yaptı.

Başkanlığımızın Özel Güvenlik Alanındaki Faaliyetleri


Başkanlığımız görev alanına giren hizmetlerin sürdürülebilir ve ölçülebilir yöntemlerle sunulması, dijital dönüşümü bütünüyle tamamlayarak vatandaşlarımızın üzerindeki idari yük miktarının mümkün olan en az düzeye indirilmesi ve sektörlere sunulan hizmetlerin kalitesinin artırılması amacıyla hazırlanan Özel Güvenlik Bilgi Sistemi Otomasyonu (ÖGNET), merkez ve taşra personelimiz ile bu sektörlerde faaliyet gösteren kişi, kurum ve kuruluşların hizmetine sunulmuştur.


ÖGNET Projesi ile 3 milyar Euro ticaret hacmine sahip olan 340 bini aşkın özel güvenlik görevlisinin istihdam edildiği 1.651 özel güvenlik şirketi, 495 eğitim kurumu, 87 alarm izleme merkezinin faaliyet gösterdiği sektöre ilişkin iş ve işlemlerin tümü dijital platforma taşınmıştır. Sektör unsurlarının tümü zorunlu başvuru ve bildirimlerini dijital platform üzerinden tam zamanlı olarak gerçekleştirebilmektedirler. Özel güvenlik sektör kullanıcıları ile Jandarma Genel Komutanlığımız ve Emniyet Genel Müdürlüğümüzün merkez ve taşra birimlerinin de dahil olduğu 100 bin’e yakın kullanıcıyı bünyesinde barındıran ÖGNET üzerinden 2021 yılında 1.868.163 dijital işlem gerçekleşmiştir. Bu dijital işlemler sayesinde vatandaşlarımız üzerinden 181.978.072 TL idari yük kaldırılmıştır.


Bununla beraber, sektöre ilişkin 6 hizmet e-Devlet Kapısı üzerinden sunulur hale gelmiştir. Halihazırda özel güvenlik görevlilerimiz kimlik kartı başvurularını e-Devlet Kapısı üzerinden herhangi bir devlet kurumuna gitmeden sıfır belge ile yapabilmektedirler. Bu sayede özel güvenlik görevlisi kimlik kartı başvurusuna ilişkin süreçte ortaya çıkan zaman, yol ve belge masrafı gibi kalemlerden tasarruf edilerek vatandaşlarımız üzerinden yıllık yaklaşık olarak 86.000.000 TL idari yük kaldırılması hedeflenmektedir.


 Kamu güvenliğini tamamlayıcı mahiyette görev yapan özel güvenlik görevlilerinin, genel kollukla etkili iletişim, işbirliği ve koordinasyonunu sağlamak, aidiyet duygularını geliştirmek, kamu kaynaklarının daha etkin ve verimli şekilde kullanılmasını sağlayarak, olayı meydana gelmeden önce önlemek, meydana gelen olaylarda ise genel kolluğun en seri şekilde bilgilendirilmesini sağlamak, devam eden olaylara, zamanında ve etkin bir şekilde müdahale ederek olay yeri ve olay yerindeki delillerin sağlıklı şekilde muhafazası ve genel kolluğa teslimi amacıyla, Başkanlığımız koordinesinde hazırlanan “KAAN Projesi (Genel Kolluk - Özel Güvenlik İşbirliği ve Entegrasyonu)” 5 Kasım 2018 tarihli Bakanlık Olurları ile Pilot il olarak seçilen İstanbul ilinde 1 Nisan 2019 tarihi itibariyle hayata geçirilmiştir. Bu projenin sunulan güvenlik hizmetine sağladığı faydalar göz önüne alınarak tüm yurtta uygulanır hale getirilmesi yönünde hızla çalışmalara başlanmıştır.


Bu kapsamda öncelikle; 5 Büyükşehirde, akabinde 24 büyükşehirde ve son olarak ta 51 ilimizde bulunan stratejik noktalarda çalışan özel güvenlik görevlileriyle genel kolluk personelinin işbirliği ve entegrasyonu tamamlanmıştır.


KAAN Uygulamasını kurumsal hale getirerek sürdürülebilir kılmak, aynı zamanda mevcut etkinliğini ve verimliliğini artırmak amacıyla 13 Mart 2022 tarihinde İstanbul-Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde Sayın Bakanımızın teşrifleriyle “Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı KAAN Uygulama Eğitimleri Açılış Programı” gerçekleştirilmiştir.


Ülkemiz genel güvenliğine katkı sağlamak üzere uygulamaya alınan KAAN Uygulaması kapsamında, 2022 yılı içerisinde, Başkanlığımız koordinesinde, Asayiş Daire Başkanlığının işbirliği ve Terörle Mücadele, Narkotik Suçlarla Mücadele ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlıklarının katkılarıyla 01.03.2022 - 31.05.2022 tarihleri arasında 81 ilimizde,  


162.530 Özel Güvenlik Görevlisi

5.360 Kurum, Kuruluş Yetkilisi

22.437 Genel Kolluk Personeli olmak üzere

toplam 190.327 kişiye “KAAN Uygulaması Geliştirme Eğitimleri” verilmesi sağlanmıştır.


Ayrıca, Özel Güvenlik ve Koruma Bölümü bulunan 43 Üniversiteden, 84 Öğretim Görevlisi ve 1.994 Meslek Yüksekokulu öğrencisi olmak üzere toplam 2.028 kişi eğitimlere katılım sağlamıştır.


Bununla birlikte, 02 Mart – 28 Nisan 2022 tarihleri arasında 5 Polis Meslek Yüksek Okulu ve 22 Polis Meslek Eğitim Merkezi’nde “KAAN Farkındalık Konferansları” gerçekleştirilmiştir. Konferanslara, toplamda 13.575 Polis Okulu öğrencisi ile 2.346 Emniyet Hizmetleri Sınıfı personel katılım sağlamıştır.


Günümüz itibariyle, özel güvenlik izni verilen 61.236 yerde 232.143 özel güvenlik görevlisi ve 38.974 genel kolluk personeli ile KAAN Uygulaması aktif şekilde sürdürülmektedir. KAAN Uygulaması sayesinde genel kolluk ve özel güvenlik işbirliği arttırılarak, ülkemizde görev yapan kolluk kuvvetlerine ilaveten yaklaşık 350.000 çift gözün daha ülkemizin genel güvenliğine katkı yapacak şekilde görev yapması hedeflenmektedir.


KAAN Projesi kapsamında genel kolluk personeli ile özel güvenlik görevlileri arasındaki iletişim WhatsApp Uygulaması üzerinde oluşturulan gruplar vasıtasıyla sağlanmaktadır. Projenin önemli bir fonksiyonu olan iletişimin etkin ve güvenli bir şekilde sürdürülebilmesi amacıyla Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Daire Başkanlığı koordinesinde “KAAN EGM Mobil Uygulaması” geliştirilerek 30 Eylül 2020 tarihinde kullanıma açılmıştır. Sadece geçerli kimlik kartı bulunan özel güvenlik görevlileri tarafından mobil marketlerden ücretsiz indirilerek kullanılabilen uygulama, günümüze kadar 243.000 kişi tarafından indirilmiştir. 155.000 kişi tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.


Özel güvenlik görevlileri tarafından KAAN Uygulaması iletişim kanalları üzerinden yapılan bildirimler incelendiğinde; görev yaptıkları alanlarda karşılaştıkları uyuşturucu madde, hırsızlık, çocuk kaçırma ve aile içi şiddet gibi birçok olaya KAAN kapsamında müdahale ederek suç ve suçluları genel kolluğa teslimi sağlanmıştır. Bildirimlerin yoğunluklu olarak sırasıyla Sağlık Birimleri, Alışveriş Merkezleri, Toplu Taşıma ile Park ve Bahçelerden gerçekleştiği görülmektedir. Bu bildirimlerin en önemli özelliği ise yer, zaman ve olay anlamında doğru tespit yapılarak bildirilmesidir. KAAN kapsamındaki iletişim kanallarından günümüze kadar 58.572 bildirim gerçekleşmiştir. Bu bildirimler kapsamında 20.221 kişiye adli ve idari işlem yapılmıştır.


KAAN Uygulamasıyla genel kolluk ve özel güvenlik unsurlarının, kamu güvenliğinin sağlanması amacıyla yetkileri çerçevesinde müşterek çalışmaları hedeflenmektedir. Bu yönüyle, Uygulamanın yürütülme şekli ile Uygulamada görev alanların yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi amacıyla Genel Kolluk-Özel Güvenlik İşbirliği ve Entegrasyonu (KAAN) Uygulama Genelgesi hazırlanarak 81 İl Valiliğine 23/03/2022 tarihinde gönderilmiştir. Bu sayede, proje hedeflerine ulaşarak Uygulama haline getirilmiştir.


Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan özel güvenlik görevlilerinin; toplum nezdindeki saygınlıklarının, güvenilirliklerinin, aidiyet duygularının, kuruma bağlılıklarının, görünürlüklerinin arttırılması, önleyici güvenlik hizmetlerinin etkin biçimde yürütülmesinin sağlanması, birlikte çalışabilme yetilerinin geliştirilmesi ve yenilenmesi amacıyla “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Özel Güvenlik Görevlilerine Ait Üniforma Yönergesi” hazırlanarak Bakanlık onayı ile yürürlüğe girmiştir. 15 Eylül 2021 tarihi itibariyle tüm kamu kurumlarında çalışan özel güvenlik görevlileri bu üniformayı kullanmaya başlamışlardır. Ayrıca tüm özel güvenlik görevlilerinin tek özel güvenlik logosu ile görev yapmaları adına Başkanlığımız tarafından tasarlanan logo tüm özel güvenlik kıyafetlerinde zorunlu hale getirilmiştir.


Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı olarak özel güvenlik görevlilerinin eğitimine önem vermekteyiz. Bu kapsamda 2017 yılından günümüze kadar;


Spor müsabakalarında,

Turizm sektöründe,

Kamu Kurumlarında,

Toplum Yararına Protokol kapsamında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda,

Üniversite kampüslerinde ve öğrencilerin yoğun olarak bulunduğu alanlarda,

Havalimanları ve Alışveriş Merkezlerinde, görev yapan özel güvenlik görevlileri ile kamu ve özel sektördeki özel güvenlik yöneticileri ve sorumluları olmak üzere,

rakamlar her hafta artarak devam etmekte olup toplam 845 bin 684 kişiye bu eğitimler verilmiştir.


Ayrıca, ülkemizde 340 bin kişinin üzerinde istihdamı bulunan özel güvenlik sektörünün ihtiyaç duyduğu, kaliteli özel güvenlik hizmetinin nitelikli personel ile verilebilmesi amacıyla turizm tesisleri, havalimanları, alışveriş merkezleri, toplu taşıma alanları, şehir hastaneleri ve stratejik binalar gibi yerler başta olmak üzere özel güvenlik izni verilen tüm alanlarda görev yapan özel güvenlik görevlilerine görev yaptıkları alanlara ilişkin “Alan/Branş Eğitimleri” verilmesi planlanmaktadır. Turizm sezonu öncesi, İstanbul, İzmir, Antalya illerimizden başlayarak vereceğimiz bu eğitimlere, zincir oteller dahil, talep edilen her yerde Asayiş, TEM, Narkotik ve KOM dairelerimiz ile birlikte devam edilmesi ve sürekliliği hedeflenmektedir. Bu doğrultuda, Antalya ilinde “Özel Güvenlik Alan Eğitimleri Merkezi” kurulması, bahse konu eğitimlere ilişkin tüm işlemler ile mevzuatın tespit edilmesi ve gerekli olan tüm çalışmaların hazırlıklarına başlanılmıştır.


Özel güvenlik eğitimi alanında daha önce eğitim kurumlarında eğitim materyali olarak kullanılan kitapların tamamının 2004 yılında günümüze değişen mevzuat karşısında güncelliğini kaybettiği, eksik ve yanlış bir takım uygulamalara yol açabilecek bilgiler içerdiği tespit edilmiştir. Bu çerçevede, Başkanlığımız tarafından “Özel Güvenlik Eğitimi Kitabı” hazırlanarak Emniyet Genel Müdürlüğü Yayın Yönetmeliği doğrultusunda tavsiye kararı alınarak yayınlanmıştır.


Başkanlığımızca, mevzuat çalışmaları kapsamında özel güvenlik hizmetlerine ilişkin Birleştirilmiş Genelgesi değişen ve gelişen şartlara uyum sağlamak amacıyla güncellenerek 22/09/2021 tarihinde “Özel Güvenlik Hizmetleri Genelgesi” olarak yürürlüğe konulmuştur. Genelge ihtiyaç olması halinde her yıl güncellenecek şekilde oluşturulmuştur.


Tüm bunların yanı sıra, 2017 yılında 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’da yapılan değişiklik nedeniyle kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olup haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilen özel güvenlik görevlilerinin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi amacıyla bir Kanun Değişiklik Taslağı hazırlanarak TBMM’ne gönderilmiştir.

Sosyal Medya

Copyright © 2024 | Güvenlik ve Savunma İşçileri Sendikası | Tüm hakları saklıdır. | Design By Cogen® Yazılım, Ankara Web Tasarım